preskoči na sadržaj

Zdravstvena i veterinarska škola Dr. Andrije Štampara Vinkovci

Login

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 10. 2018.

Ovaj tjedan: 193
Danas: 2

Video s kojim učenici predstavljaju našu školu:

 

Priloženi dokumenti:
STRATEGIJA 14 20.pdf

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Svjetski dan srca - 29. rujna
Autor: Vlatka Vujčić, 4. 10. 2018.

Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna. Učenici 4.a i 5.a razreda tim su povodom odradili niz aktivnosti u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci i u samom gradu među stanovnicima Vinkovaca (sa Zavodom za javno zdravstvo VSŽ i Gradskim društvom Crvenog križa Vinkovci). Mentorice su: Maja Ujlakoš, bacc.med.techn., Silvija Stojić, mag.med.techn i Ivana Žugaj Bukvić, bacc.med. tech.

Više o aktivnostima možete pročitati pod "opširnije". 


Svjetski dan srca (29. rujna) učenici 4. a razreda obilježili su s naglaskom na prevenciju pojavnosti bolesti te na prevenciju komplikacija već prisutnih kardiovaskularnih bolesti. Na odjelu za unutarnje bolesti, kardiologije, proveli su 21. rujna edukaciju hospitaliziranih bolesnika, putem razgovora i putem podjele promotivnih letaka.

Iste su aktivnosti provedene u internističkim ambulantama među svim pacijentima, bilo da dolaze na pregled prvi puta ili na redovne kontrole.

Kao i svaki puta do sada, primijetili smo da nas više „doživljavaju“ ležeći bolesnici koji su se susreli s nekom od kardiovaskularnih bolesti. 

Srčanožilne bolesti su danas vodeći uzrok smrti u svijetu, a predviđa se da će do 2030. godine navedeni broj porasti na 23 milijuna.

S obzirom na ovakve podatke jasno je da prevencija treba biti na prvom mjestu ako želimo smanjiti pojavnost ovih bolesti i njihove moguće kobne posljedice.   

                    Maja Ujlakoš, bacc.med.techn i Silvija Stojić, mag.med.techn.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Učenici 5. a razreda u suradnji  sa Zavodom za javno zdravstvo VSŽ i Gradskim društvom Crvenog križa Vinkovci obilježili su Svjetski dan srca zajedničkom javnozdravstvenom akcijom  održanom 28.09.2018. na Trgu bana  Josipa Šokčevića. 

       Građanima se kontrolirao krvni tlak, mjerila tjelesna težina, te su im uz analizu sastava tjelesne mase stručnjaci iz javnog zdravstva procijenili kardiovaskularni rizik i dali korisne savjete o načinu života, pravilnoj prehrani te fizičkoj aktivnosti i rizičnim faktorima za nastanak srčanožilnih oboljenja. 

      Učenici su uz mjerenje krvnog tlaka, građanima dijelili promotivne materijale  i jabuke kao simbol  zdravog načina života.

       Cilj je svjetske zdravstvene organizacije  obilježavanjem  Svjetskog dana srca upozoriti na učestalost oboljevanja  i umiranja od srčano žilnih bolesti.   

                              Ivana Žugaj Bukvić, bacc.med. tech

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju